GASTUŽ

Gastuž stoji ob cesti, kjer se pred Žičko kartuzijo odcepi stranska cesta v Dramlje. Danes je najstarejša še delujoča gostilna v Sloveniji. Gostišče so postavili za obiskovalce Žičke kartuzije, ki je moralo biti v njeni bližini, vendar zunaj samostanskega obzidja. Pritličje so postavili v 15. stoletju. Tam je svoj prostor našla gostilna, kjer so točili samostansko vino. Nadstropje s prenočišči je bilo pozidano v 17. stoletju. Ob Gastužu so za konje in vprežno živino obiskovalcev postavili prostoren hlev.


Oglejski kancler Paolo Santonino pravi o sprejemu v Žički kartuziji: “Spustili smo se k pobožnemu kartuzijanskemu samostanu svetega Janeza Krstnika, kamor smo bili povabljeni. Vodil nas je mogočni gospod konjiški kaštelan, zagotovo z najvišjo uglajenostjo obdarjen mož. Ko smo prišli do samostana samega, nam je prišlo do vhodnih vrat naproti vseh dvanajst menihov, zelo ponižnih in pobožnih mož. Tako škofa kakor tudi spremljevalce so dobrotno sprejeli in jih peljali najprej k cerkvi, potlej pa v gostišče za tujce, ki stoji zunaj samostana; v gostišču smo naleteli na več služabnikov, pripravljenih postreči nam z odličnim vinom.”


V Gastužu je stalno stanoval birič, ki je odpiral vrata samostana. Nadzoroval je prevažanje desetinskega žita in vina za kartuzijo.

Gastuž danes

V gostilni Gastuž pripravljajo tipično slovenske jedi, ki izvirajo iz bogate slovenske kulinarične tradicije. Združili so tradicionalno z modernim in dodali ščepec svojega. Osnova njihove kuhinje so slovenske surovine, ki jih dobijo iz rok slovenskih proizvajalcev in pridelovalcev, zato ne preseneča, da je gostilna Gastuž leta 2015 prejela znak in blagovno znamko Gostilna Slovenija.

Komentiraj